Adgang til teknologi og hjælpemidler

For at mennesker med demens og pårørende kan komme i gang med at bruge teknologi, er det vigtigt, at der er en let og fleksibel adgang til teknologierne. Det er også vigtigt, at der er information og rådgivning om, hvilke teknologier, der er bedst egnede til den enkelte person med demens.  

Mange af de teknologier, man anbefaler til mennesker med demens, er godkendt som hjælpemidler. Det betyder, at det er muligt at ansøge om at få teknologien stillet til rådighed fra kommunen, nogle gange gratis, andre gange med egenbetaling.

Andre af de teknologier, man anbefaler til mennesker med demens, betragtes som såkaldte forbrugsgoder, som man selv må anskaffe.

I Serviceloven skelnes der mellem hjælpemidler og forbrugsgoder:

  • Hjælpemidler er produkter fremstillet med henblik på at afhjælpe en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Det kan fx være et høreapparat eller en GPS-sporingsenhed.
  • Forbrugsgoder er produkter, som er fremstillet og forhandles bredt med henblik på sædvanligt forbrug hos befolkningen i almindelighed. Det kan fx være en mobiltelefon eller et tv, som kan købes i almindelig handel og indgår i et normalt indbo.

Det er altså et produkts almindelige udbredelse, som afgør, om det regnes som et hjælpemiddel eller et forbrugsgode.

Du kan læse mere om bestemmelserne for hjælpemidler og forbrugsgoder i Serviceloven § 112, § 113 og § 116

Det kan være personen selv, pårørende eller fagpersoner, der ansøger om hjælpemidler til personen med demens.

Information og adgang til teknologi til mennesker med demens er organiseret på forskellig vis i kommunerne. Nogle kommuner har tilbud om såkaldte teknologibiblioteker, hvor borgere kan få rådgivning og låne teknologier i en periode, så de kan afprøve, om det er en velegnet løsning for dem.

I mange kommuner er visitation til hjælpemidler, udlevering og service organiseret omkring et hjælpemiddeldepot, hvor fagpersoner, fx ergoterapeuter, varetager vurdering af behov og visiterer til relevante hjælpemidler. I mange kommuner rådgiver demenskoordinatorer også om teknologi til mennesker med demens.

Hjælpemiddeldatabasen ved Socialstyrelsen præsenterer en lang række af hjælpemidler, herunder også hjælpemidler til mennesker med demens. Det er forhandlere af hjælpemidlerne selv, der registrerer og giver information om produkter i databasen. Der er dermed ingen formelle krav til dokumentation for, at produkterne er velegnede til mennesker med demens.

Du kan finde hjælpemiddeldatabasen ved Socialstyrelsen her

Senest opdateret: